leen.poppe@hogent.be
09 2432650
Home
Project
Werkwijze
Partners
Literatuur
Links
Contact
Je bent hier
»
Brussen
»
Directe methodieken
»
Werkt mijn aanpak?
Directe brussenondersteuning
Werkt mijn aanpak?
De beste manier om te weten of de georganiseerde activiteit leuk is en voor herhaling vatbaar, is door het aan de brussen zelf te vragen…
We hebben 2 keer een
cursus
georganiseerd voor brussen. 1 jaar waren er te weinig inschrijvingen. Dat gaf niets, wij hebben die dan gewoon het jaar erop weer laten doorgaan. Maar toch zijn ze niet vlekkeloos verlopen. We hebben eigenlijk wel
goede evaluaties
gekregen van de brussen, maar het zijn vooral de
begeleiders
die voelen van het lukt ons precies niet om alle brussen mee te krijgen. Enerzijds vinden ze dat het niet te kinderachtig mag zijn, maar de begeleiders voelen anderzijds ook, hoe speelser het is, hoe meer het in een spelvorm gegoten is, hoe beter het lukt.
Elke namiddag dat de brussen een activiteit meededen,
vullen
ze een
blad
in
. Het is heel veel met
klavertjes 4
dat we werken. Dan staat er bijv. onder: ‘de samenwerking met de begeleiders vond ik ok’, en dan moeten ze het klavertje inkleuren volgens hoe goed ze de bijeenkomst vonden. Die zijn eigenlijk wel positief.
We hebben ook nog
enquêtes
gedaan. Het gaat om een permanent blijven toetsen. Zo bevroegen we ook de brusjes nadien: wat vonden jullie van de activiteit, waar hebben jullie toch nog nood aan, wat zouden jullie graag willen dat er georganiseerd wordt?
Uit
enquêtes
blijkt soms dat ze vooral iets actief willen doen in groep. Met eigen broer of zus. Andere brussen ontmoeten scoort bij ons dan weer laag.
Misschien kan het een toegangspoort zijn om bij het
begin van het jaar
aan te geven dat jullie je dat jaar eens extra willen inzetten voor de brussen. Dan ook eens polsen: is daar interesse voor en informeren hoe jullie het zien. Dat zal veiliger aanvoelen.
Bij ons leeft de vraag echt: ‘hoe kunnen we ze verder iets aanbieden waar ze zelf terecht kunnen, waar ze zelf iets aan hebben’. Dat merken we, ze hebben die info, daar hebben ze veel aan, ze kunnen eens praten over toekomstperspectief en ze weten wat er bestaat, dan geven ze aan dat ze nog
nood
hebben aan met brussen onderling in contact komen, maar dan loopt dat moeilijk.
Wij proberen via
enquêtes
te achterhalen wat eventueel nuttig zou zijn. Misschien moet op het einde van de vormingssessie die vraag nog eens herhaald worden.
Wij hebben een
quiz
georganiseerd voor jongvolwassenen.
Nadien
hebben we
bevraagd
of ze het aangenaam vonden en of het aansloot bij hun wensen. Ze vonden die babbel met de leeftijdsgenoten wel nuttig en gaven ook aan dat ze nog wilden samenkomen. Ze gaven aan dat ze graag nog een activiteit wilden. We hebben besloten die niet open te stellen voor nieuwe brussen. Zij hadden de basisinformatie gekregen en we wilden de veiligheid van de groep behouden. Bij de tweede activiteit lag de focus eerder op gevoelens. Hoe moet het voelen om zelf autisme te hebben, maar ook hoe moet het voelen als broer of zus van iemand met autisme?
Ik vind dat je moet
bieden wat ze vragen
. Anders is het heel jammer, brussen stoppen er zoveel energie in, dat we toch misschien moeten stilstaan bij: ‘wat hebben ze nodig?’ Dat moet het vertrekpunt blijven.
We hebben
enquêtes
gedaan bij brusjes en gepolst of zij behoefte hebben en inderdaad zij hebben nood aan iets.
Het kan goed zijn om nu en dan de
enquête
eens
opnieuw af te nemen
. Wat zit er bij jullie of wat zijn de problemen die jullie ervaren? Wat zijn positieve dingen? Want je hoort veel positieve verhalen ook. Een zus was mee op gesprek gekomen laatst om samen met de ouders haar inbreng te doen. Daar wil ik echt naartoe. Dan weten ze welke lasten er ook op de ouders hun schouders liggen. Ze kunnen mee helpen zoeken naar oplossingen, dat is het leukste.
ZOEKEN
Wegwijs
Aan de slag
Methodieken: inleiding
Indirecte methodieken
Directe methodieken
Broers en zussen samen
Individueel aan de slag
Werken in groepsverband
Werkt mijn aanpak?
Lage opkomst?
Mandaat?
Mogelijke valkuilen?
Materialen
Website gemaakt door en voor hulpverleners, gezondheidsmedewerkers of andere ondersteuners van brussen om brussen de nodige ondersteuning te bieden