Materialen: boeken en beeld

 
  Het boekje 'Groene appels en zussenknuffels' 
reikt vier verhalen aan van brussen.

Het is ontwikkeld door Riet Steel, Stijn Vandevelde en Leen Poppe in het kader van het onderzoeksproject 'Brussen' op Hogeschool Gent.
  'Vragenlijsten voor en door brussen'

Eveneens ontwikkeld in het kader van het onderzoeksproject 'Brussen' op Hogeschool Gent
Gratis te downloaden:
atlas.hogent.be/~brussen
  'Weet jij wat autisme is?' van Ellen Sabin
Een info- en werkboekje over autisme voor kinderen van de lagere schoolleeftijd.       
 
 'Weet jij wat ADHD is?' van Monique Baard.
Een info- en werkboekje over ADHD voor kinderen van de lagere schoolleeftijd.
   'Vraag maar'
Boekje van Antje Damm. Een kijk- en ontdekboekje met leuke vragen en illustraties.
   'Boekje voor brussen', gemaakt door Het Anker om broers en zussen van kinderen met autisme en kinderen met een gedrags- en/of emotionele problematiek te ondersteunen.
   'Jannes wordt Piraat', gemaakt door studenten als opdracht binnen Dominiek Savio. Een boekje met pop. Dit wordt gebruikt om broers en zussen op een speelse manier uitleg te geven over het hebben van een beperking.
  Ik zal je nooit vergeten, mijn boek met herinneringen
van Riet Fiddelaers-Jaspers.

Een boekje voor kinderen tot 12 jaar om om te gaan met hun verdriet.
  'Bijzondere broers en zussen' van Annette Hames en Monica McCaffrey
   Nu ik in de hoofdrol van Suzanne Thijs
In opdracht van Jeugdzorg Groningen, afdeling Groendaal.


 
  'Mijn zus is een knuffelkont' van Herman Monteyne, Paul De Schoor en Stefaan Droogenboot. Een realisatie van Brussenwerking.

Video of dvd over de beleving van brussen.
   Sander & Anders,
boekje van Leen De Coensel (De Kangoeroe) om het verhaal van thuisbegeleiding en het werken met brussen op een leuke manier te brengen.
 
 Een recente publicatie van 'Het Raster', een thuisbegeleidingsdienst die al verschillende jaren groepsbegeleidingen met brussen van kinderen met autisme organiseert. Het succes leidde tot deze publicatie 'Superbrus, een megaklus' van Annelies Snoeck.
       
       
De acht bovenstaande boekjes hebben allemaal te maken met verlies en rouwverwerking. Van links naar rechts en dan van boven naar onder is het volgende te vinden:

Ruimte voor verdriet van Eric Verliefde en Riet Fiddelaers-Jaspers kan een goed hulpmiddel zijn om kinderen te helpen omgaan met verliessituaties en hen te ondersteunen in hun rouwproces.

'Begraven' uit de reeks 'De kijkdoos' van Marian Van Gog. Dit boekje behandelt de verschillende activiteiten en locaties die een rol spelen bij een begrafenis.

Uit de reeks 'Kijk en Beleef'. 8. 'Dood gaan' van Celeste Snoek & Jennine Staring. Een boekje voor kinderen over omgaan met de dood.

'Nooit meer is voor altijd', een boekje van Tania Sels. Het vertelt het verhaal van Lotte, en hoe zij omgaat met de dood van haar vader en hier samen met de mama een weg in zoekt. Voor kinderen tot 8 jaar.

Het educatief pakket 'Afscheid nemen' is uitgewerkt door Provincie West-Vlaanderen en de Provinciale Jeugddienst. Dit pakket kan gratis worden ontleend.

Opa duurt ontelbaar lang van Ann De Bode en Rien Broere.

Mag ik nog dicht bij jou zijn? van Martial Feys. Een rouwboekje voor kinderen die met verlies van een vriend(in) of familielid te maken krijgen. Het helpt hen dit verlies te verwerken door te schrijven, tekenen, vertellen, plakken...

'Doodgaan is geen feest' van Riet Fiddelaers-Jaspers en Jet Willems. Een boekje over 'crematie'. Dit blijkt voor veel kinderen nog erg onduidelijk. Aan de hand van het verhaal van Julia en Stijn wordt het hier bevattelijk gemaakt. Het kan rouwende kinderen steun geven in het omgaan met hun verdriet. Voor kinderen van 3 tot 8 jaar.